Как да изготвим седмично меню у дома?

От началото на миналата година у дома започнахме да изготвяме седмично меню, което да ни улесни при подготовката на храната вкъщи. Предвид ситуацията последните месеци, която налага да прекарваме повече време у дома се налага и по-честно да разчитаме на домашната кухня и да подготвяме цялостно меню със закуска, обяд и вечеря.

седмично меню

Вкъщи от години се храним предимно с домашно приготвена храна, но със сигурност за част от вас това може да се окаже предизвикателство. А ако сте се проваляли вече, не губете вяра, а опитайте отново като изпробвате различни начини, за да се справите с домашното готвене.

Седмичното меню е едно от нещата, което може да ви спести много време и главоболие около това – „Какво да сготвим днес?“ – въпрос, който със сигурност си задават не малко от нас всеки ден.

Поради тази причина днес реших да споделя с вас няколко лесни стъпки, които следвам при изготвянето на седмичното ни меню.

Разнообразие и сезонност на продуктите

Залагам на разнообразна и балансирана храна, доколкото е възможно спрямо сезонността на продуктите, тъй като у дома предпочитаме да се храним предимно със сезонни храни. 

Предпочитания на цялото семейство

Обсъждаме менюто заедно и всеки споделя любимите си ястия. По този начин на трапезата ще има нещо, което всеки обича да си похапва.

Изготвяне на списък с продукти

След като вече сме определили ястията за седмицата у дома си правим и списък с необходимите продукти, което също много ни улеснява при пазаруването в магазина.

Време за готвене

Спрямо програмата ми със служебни и лични ангажименти мога да планирам с какво време ще разполагам за готвене и какво ястие да избера. Примерно в по-натоварени дни залагам на ястия, които биха се приготвили по-бързо. Всичко това, разбира се, не винаги е постижимо, тъй като живеем в динамични времена и много от факторите могат да се изменят в последния момент.

Предвиждане на ден за “дояждане”

При подготовката на ястията трудно би могло да се определи с точност колко храна ще хапне всеки и в повечето случаи винаги остава. Тъй като вкъщи се стараем да не изхвърляме храна, то е хубаво да се предвиди ден или поне един обяд или вечеря, когато да се изяждат “остатъците” от ястията от предходните дни.

Не приемайте менюто като “строго правило”

Със сигурност ще има дни, когато ви се похапва нещо, което не е включено в менюто или пък е предвидено за петък, а вие искате да го приготвите в сряда. Това не трябва да ви тревожи, може да размествате дните, да приготвяте алтернативни ястия с продуктите, които имате за седмицата или пък да включите нещо изцяло ново. Целта на изготвянето на менюто е да ни спести време и да улесни подготовката на домашна храна, а не да ни кара да се чувстваме, че днес не вървим по определения план или пък спазваме строга диета. Преди всичко целият процес от планиране, пазаруване, готвене и хранене заедно със семейството трябва да ни носи наслада.

Готвене всеки ден или предварителна подготовка

Тук няма определено правило. Моят съвет е да готвите толкова често колкото имате желание и ангажираността ви позволява. Лично аз, когато имам достатъчно време обичам да готвя всеки ден, за да имаме прясно приготвена топла храна, но пък много хора не разполагат с това време или пък не изпитват удоволствие да го правят всеки ден. Затова може да заделите време в по-свободен ден за вас и да приготвите няколко ястия, които могат да се съхраняват по-дълго време или пък поне да си направите “заготовки” за част от тях.

Нашето седмично меню може да откриете тук.

Прилагам и Excel файл, в който е включено примерно меню за нашето семейство, но вие може да използвате като шаблон и да популните вашите ястия и списъци за пазаруване. Споделила съм и информация за сезонните плодове и зеленчуци.

седмично меню - седмица 3

А вие залагате ли на седмично меню у дома? Кои са предизвикателствата, с които се сблъсквате? Имате ли хитринки при спазването, изготвянето му или пък такива за пестене на време в кухнята? Ще се радвам да ми споделите в коментарите.

Aко искате да следите за новости, ще се радвам да ме последвате.  🙂6 thoughts on “Как да изготвим седмично меню у дома?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *